Mistrovství České republiky mládeže v šachu 2016 - 5. až 7. kolo

V sobotu 5. března začalo v Koutech nad Desnou Mistrovství ČR mládeže. Průběžně vám budeme přinášet shrnutí výsledků hráčů z našeho kraje a drobné postřehy z průběhu turnaje. AKTUALIZOVÁNO VE ČTVRTEK 10.3.

Online přenos partií
Průběžné výsledky kategorií - D10D12D14D16, H10H12H14, H16, JUNIOŘI, FIDE, LOK

Úterý 8. března - 5. kolo:

Dnešní páté kolo uzavřelo náročný blok tří kol po sobě. Mile mě překvapila délka a kvalita partií většiny hráčů z našeho kraje - vesměs to byly velmi bojovné a zajímavé partie. V celkovém pořadí se po pátém kole drží nejvýše čtyřbodoví borci Saša Skalský v H14 a Maruška Vaňková v D10, tři a půl bodu a těsnou ztrátu na čelo mají Lucka Ambrožová v D16 a Míša Černý v H10.

Moje skupinka začala úterý netradičně o něco delším spánkem, protože jsme dneska vynechávali rozcvičku. Všichni hráli velmi dlouho, ještě po třech hodinách hry všichni okupovali hrací místnost. Nejdříve dohrála Maruška, která ve výborné partii černými zvítězila nad šikovnou frýdeckou slečnou Natálkou Szuscikovou. Zahájení zvládla perfektně podle přípravy, pak jí soupeřka pomohla odevzdáním volného sloupce a po oboustranném několikatahovém manévrování Maruška využila volný sloupec k bleskové matové akci. Skvělá výhra a zítra čeká Marušku boj se zatím stoprocentní Luckou Fizerovou.

I Patrik a Filip zahráli zahájení výborně a ukázali dobré porozumění přípravě. Patrik však ve střední hře nenašel správný plán, jak využít oslabené rošádové postavení soupeřova krále a v mírně horší koncovce pak po dlouhém oboustranném manévrování udělal chybu a podlehl. I tak další dobrá partie. Tentokrát se už Patrikovi moc nechtělo na rozbor, po dvojkole toho na něj bylo hodně, ale nakonec šel (musel:-D). Filip si se střední hrou také úplně nevěděl rady a ztrácel poměrně hodně času. Využít krásnou prostorovou převahu a navíc dvojici střelců nebylo vůbec jednoduché. Soupeř ale ve stísněném postavení udělal hrubku a Filip třítahově získal kvalitu, kterou pak precizně realizoval. Pro Filipa po dvou cenných remízách premiérové vítězství na MČR a velká gratulace!

Tradičně poslední z našich a mezi posledními ze všech hráčů dohrávala Lucka. Bílými narazila na svou vlastní zbraň - dračí sicilskou. Ačkoliv variantu zvolenou soupeřkou přesně neznala, vymyslela ji velmi dobře, navíc i časově úsporně a získala velikou převahu. Pak však místo dalšího utahování soupeřčiny svěrací kazajky zbytečně pustila soupeřku k protihře a od té doby už byla partie více méně v rovnováze. Nakonec remíza v pěšcové koncovce po vyčerpání všech možností. Škoda této partie, podobné chyby (ne hrubky či přehlédnutí, ale špatná strategická úvaha - zbytečně nechat do té doby bezbranné soupeřce protihru) by se Lucce už stávat neměly. O to víc pak Lucka makala v přípravě na zítřejší partii s Lídou Kopcovou, tak uvidíme:-)

K obědu jsme měli vynikající špenát, akorát ho prý nikdo kromě mě nemá rád. Takže někteří už půl hodiny po obědě metali hlášky typu "Kdy bude večeře?". Odpoledne jsme tentokrát stihli i procházku, při které jsme hráli veselé hry "Nálet" a "Kontakt", k tomu tradičně s Patrikem závodili ve sprintech, občas jsem schytal nějakou ránu šiškou či sněhovou kolí. Po procházce si holky šly odpočinout, kluci se věnovali deskovkám a Tik-tak bum, pak večeře, přípravy a pak mladí navštívili restauraci, tentokrát byly jejich cílem výborné palačinky:-) Zítra pak čekáme návštěvu ze Vsetínska, tak už jsou mladí příjemně natěšení. Ráno k tomu natěšení přidáme i trochu čerstvého vzduchu při rozcvičce.

Z ostatních hráčů našeho kraje dneska udrželi své pozice na předních místech turnajů Saša Skalský brzkou remízou s šikovným Kubou Petrem (elo 1873) a Míša Černý naopak bojovnou remízou až po vyčerpání možností v koncovce s Davidem Hákem (elo 1606). Dobře bojoval i Franta Mrkus s prvním nasazeným Janem Miesbauerem (elo 2217), sice prohrál, ale výkony v dosavadním průběhu turnaje výborné. Vítězných partií se dneska kromě Filipa a Marušky tolik neurodilo, tak snad zítra.

Přehled výsledků hráčů Zlínského kraje - 5. kolo:

H16 FRANTIŠEK MRKUS (1951F) 0-1 Miesbauer Jan (2217)
H14 ONDŘEJ VRAJ (1762F) ½-½ Říha Vojtěch (1939)
H14 Petr Jakub (1873) ½-½ ALEXANDR SKALSKÝ (1832F)
H14 FILIP MATŮŠ (1659F) 1-0 Dejmal Ondřej (1527)
H14 Pravda Kryštof (1713) 1-0 LUKÁŠ MACHÁČEK (1539F)
H10 VLASTIMIL BABULA (1273F) 0-1 Stoček Martin (1286)
H10 PATRIK ŘEZNÍČEK (1192N) 0-1 Hlavina Matouš (1467)
H10 Hák David (1606) ½-½ MICHAL ČERNÝ (1387F)
D16 LUCIE AMBROŽOVÁ (1899F) ½-½ Vlková Anežka (1771)
D14 LUCIE VAŇHAROVÁ (1410F) 0-1 Postránecká Zuzana (1141)
D10 Szusciková Natálie (1230) 0-1 MARIE VAŇKOVÁ (1178F)
OPEN A Cibiková Sofia Anna (1683) ½-½ RICHARD ŠTEFANÍK (1840F)
OPEN B Engel Tomáš (1493) 1-0 KAREL VRAJ (1878N) 
OPEN B Novotný Ondřej (1414) ½-½ MARTINA HARTINGEROVÁ (1679N)
OPEN B Dvorný Matěj (1000) 0-1 JULIE ŠIMČÁKOVÁ (1528N)

JUN VOJTĚCH DOBEŠ (2251F) ½-½ Szotkowski Jakub (2310)

Středa 9. března - 6. kolo:

Dnešní šesté kolo přineslo spoustu dramatických situací. Některé nám udělaly velikou radost - zejména skvělé výhry Saši Skalského a Marušky Vaňkové, kteří se po dvou třetinách turnaje dělí o první místo ve svých kategoriích. Jiné přinesly i smutek, ale to ke sportu patří.

Znovu můžu psát hlavně o svojí čtveřici, se kterou jsme dneska prožili další velmi intenzivní den. Smůla se dneska přilepila na paty Lucce, která se zdravotními problémy probděla většinu noci a ještě pár minut před partií nebylo jasné ani jestli do 6. kola nastoupí. Lucka nakonec odbojovala další pětihodinovou partii, rvala se se soupeřkou i se zdravím. V partii měla dobré šance, které bohužel nevyužila (jak už to někdy bývá, pěšec, který byl celou partii hlavní silák, se nakonec v koncovce stal rozhodující kořistí) a nakonec prohrála. V daném zdravotním stavu to však byl heroický výkon a pro mě určitě hlavní hrdinka dne.

Naproti tomu Maruška si vybrala ten správný "sluníčkový" den. S první nasazenou a s doposud stoprocentní Luckou Fizerovou zahrála další výbornou partii a energickým výkonem si připsala další vítězství. Po šesti kolech tak spolu se svojí dnešní soupeřkou dělí 1. místo, hraje velmi pěkné přemýšlivé šachy bez zbytečného přehlížení a celkově výborný turnaj. A to ani nemusím říkat, jak je natěšená do zbývajících tří kol:-)

Výbornou partii dneska zahrál i Patrik. Zbrklého soupeře postupně přehrával a po uceleném výkonu pěkně zvítězil. Velmi pěkná a přemýšlivá partie! Velmi pěkně dneska i Filip. Zahájení sice moc neznal a dostal se do velmi komplikované situace, tam ale soupeři ukázal, že bít do Filipa je jako mlátit do zdi:-) Všechny tlaky odrazil a vybojoval cennou remízu se silným soupeřem.

Z dalších hráčů našeho kraje stojí za zmínění především Sašova výhra v energické miniaturce. Paráda a do posledních tří kol jde Saša stejně jako Maruška jako bodový leader své kategorie. Další výhru dnes vybojoval i Vlastík Babula, cenné jsou i remízy Franty Mrkuse a Ondry Vraje.

Radost nám dneska udělala i milá návštěva z Ústí a ze Vsetína. Patrik s Filipem spolu s rodinou návštěvou (mj. další šachoví borci a budoucí "MČR-bojovníci" Štěpán Řezníček a Kuba Matůš) zajeli ochutnat originál americký hamburger do blízké vesnice, velmi nám pomohla i pomoc s nákupem potravin a celkově jsme z toho dneska měli radost. 

Jestli jsem v dnešním výčtu na něco důležitého zapomněl, tak se omlouvám, dneska byl velmi hektický den a zdraví je to nejpřednější. Pak ten správný bojovný charakter a správná parta a pak teprve bodíky v turnajové tabulce:-)

Přehled výsledků hráčů Zlínského kraje - 6. kolo:

H16 Zeman Matyáš (2020) ½-½ FRANTIŠEK MRKUS (1951F)
H14 Voříšek Jakub (1868) ½-½ ONDŘEJ VRAJ (1762F)
H14 ALEXANDR SKALSKÝ (1832F) 1-0 Gloser David (1828)
H14 Říha Vojtěch (1939) ½-½ FILIP MATŮŠ (1659F)
H14 LUKÁŠ MACHÁČEK (1539F) ½-½ Špreňar Petr (1701)
H10 VLASTIMIL BABULA (1273F) 1-0 Fizer Marek (1336)
H10 Koršinskij Nikolas (1408) 0-1 PATRIK ŘEZNÍČEK (1192N)
H10 MICHAL ČERNÝ (1387F) 0-1 Hrbek Štěpán (1573)
D16 Kopcová Ludmila (1647) 1-0 LUCIE AMBROŽOVÁ (1899F)
D14 LUCIE VAŇHAROVÁ (1410F) 1-0 volno
D10 MARIE VAŇKOVÁ (1178F) 1-0 Fizerová Lucie (1323)
OPEN A RICHARD ŠTEFANÍK (1840F) ½-½ Boček Tadeáš (1831)
OPEN B KAREL VRAJ (1878N) 1-0 Vydra Martin (1179)
OPEN B MARTINA HARTINGEROVÁ (1679N) 1-0 Engel Tomáš (1493)
OPEN B JULIE ŠIMČÁKOVÁ (1528N) 0-1 Šedý Matěj (1050)
JUN FM Rýdl Jiří (2414) 1-0 VOJTĚCH DOBEŠ (2251F)

Čtvrtek 10. března - 7. kolo:

Čtvrteční sedmé kolo nám přineslo hodně radosti hlavně v pro nás nejbohatší kategorii H14. Další parádní výhrou se Saša Skalský osamostatnil v čele celkového pořadí, vyhráli i Filip Matůš a Ondra Vraj, remízu přidal Lukáš Macháček. Zbývající dvě kola slibují hodně zajímavou podívanou!

S naší skupinkou jsme zahájili den tradičně rozcvičkou, omluvena z ní byla po zdravotních komplikacích Lucka, všichni ostatní jsme si příjemně protáhli tělo. Ani ranní procvičení tentokrát nepomohlo Marušce, která po sérii čtyř výher v řadě tentokrát musela sklonit svého krále. V partii měla problém s pozorností, napětí z průběžného dělení prvního místa v turnaji bylo velmi silné a bývá těžké ho zkrotit i pro zkušenější hráče. Bohužel se mi Marušku před partií nepodařilo dostatečně "uzemnit", aby nelétala v oblacích medailových nadějí, ale soustředila se pouze na samotnou partii. Už v zahájení se objevily drobnější nepozornosti, které nám však soupeřka ještě prominula. Pak ale přišlo nešťastné sebrání otráveného pěšce na a2. Na otravu pak zhynul nejen žravý střelec, ale i celá Maruščina pozice.

Dnešní partie se nepodařila ani Lucce. Snaha byla veliká, ale někdy je prostě člověk v útlumu a nejde to. Je symbolické, jak tenká je někdy hranice mezi úspěchem a neúspěchem - kdyby včera Lucka dotáhla výborně rozehranou partii do vítězného konce, byla by na prvním místě turnaje. Místo toho dvě prohry, čelo turnaje nám uteklo a zítra čeká Lucku kontumák.

Naopak velmi dobře se partie povedla Filipovi, který zahrál černými dalšího úspěšného caro-kanna. Soupeři nejdříve nadělal slabiny, pak získal jednoho pěšce, potom druhého a nakonec soupeř trochu předčasně vzdal koncovku nestejnobarevných střelců, ve které měl Filip dva pěšce víc. Výhrou v pěkně vedené partii si Filip vybojoval zítřejší souboj s prvním nasazeným Richardem Mládkem (elo 2077) a také přezdívku "carokanista" od pana Biolka:-) Pěkné je, že v prvních osmi kolech má Filip za soupeře mimo jiné prvního, druhého, čtvrtého a šestého nasazeného hráče turnaje - je skvělé takhle změřit síly se špičkou své kategorie.

Trochu nudnější a opatrnější partii dneska sehrál Patrik. V královském gambitu hrál bílými velmi měkce, brzy se soupeřem skoro všechno vyměnili a ve vzniklé vyrovnané koncovce se shodli na remíze. Na zítřek je Patrik naladěný bojovněji, už v přípravě mi dával pořádně zabrat:-)

Z ostatních hráčů z našeho kraje patří největší pozornost Sašovi, který zahrál další výbornou partii (tentokrát černými s velmi dobrým soupeřem Markem Sýkorou, elo 1886), zvítězil a se šesti body ze sedmi partií je samostatně v čele turnaje! Pěkné výhry vybojovali také Ondra Vraj a Vlastík Babula (oba mají průběžně pěkné 4 body ze sedmi partií), remizovali Franta Mrkus a Lukáš Macháček.

Odpoledne po partiích jsme si tradičně šli vyčistit hlavu na procházku, trochu jsme odpočinuli a hlavně se připravili na zítřejší ranní kolo. Do posledních dvou kol bude potřeba napnout všechny síly, všichni naši mladí mají o co bojovat.

Přehled výsledků hráčů Zlínského kraje - 7. kolo:

H16 FRANTIŠEK MRKUS (1951F) ½-½ Žižka Petr (1943)
H14 ONDŘEJ VRAJ (1762F) 1-0 Nehyba Martin (1755)
H14 Sýkora Marek (1886) 0-1 ALEXANDR SKALSKÝ (1832F)
H14 Pravda Kryštof (1713) 0-1 FILIP MATŮŠ (1659F)
H14 Krč Michal (1526) ½-½ LUKÁŠ MACHÁČEK (1539F)
H10 Reschel Jan (1299) 0-1 VLASTIMIL BABULA (1273F)
H10 PATRIK ŘEZNÍČEK (1192N) ½-½ Ďuriančík Michal (1304)
H10 Dolenský Filip (1461) 1-0 MICHAL ČERNÝ (1387F)
D16 LUCIE AMBROŽOVÁ (1899F) 0-1 Němcová Kamila (1828)
D14 Obšivačová Jana (1051) 1-0 LUCIE VAŇHAROVÁ (1410F)
D10 Vavřínková Marie (1041) 1-0 MARIE VAŇKOVÁ (1178F)
OPEN A Jeřábková Julia (1501) 0-1 RICHARD ŠTEFANÍK (1840F)
OPEN B Nesporý Šimon (1400) 0-1 KAREL VRAJ (1878N)
OPEN B Pospíchal Michael (1747) 1-0 MARTINA HARTINGEROVÁ (1679N)
OPEN B Pravda Petr (1139) 0-1 JULIE ŠIMČÁKOVÁ (1528N)
JUN VOJTĚCH DOBEŠ (2251F) 0-1 FM Havelka Josef (2326)

Štítky: 

Komentáře

Díky Martine za reportáže. Držím palce všem našim krajanům. Jak čtu, předvádějí všichni odpovědnou hru. Vydržet!

Tak ještě dvě kola: vydržte a bojujte! Držíme vám palce :-)

Děkujeme všem fanouškům! Dneska se dařilo výborně, takže to fandění očividně dobře zabírá. Je parádní, jak intenzivně si tady v Koutech mladí fandí i mezi sebou, občas to vypadá i na nějakou tu mexickou vlnu:-)