Mistrovství České republiky mládeže v šachu 2016 - 8. a 9. kolo

V sobotu 5. března začalo v Koutech nad Desnou Mistrovství ČR mládeže. Průběžně vám budeme přinášet shrnutí výsledků hráčů z našeho kraje a drobné postřehy z průběhu turnaje. AKTUALIZOVÁNO V SOBOTU 12.3.

Online přenos partií
Průběžné výsledky kategorií - D10D12D14D16, H10H12H14, H16, JUNIOŘI, FIDE, LOK

Pátek 11. března - 8. kolo:

Páteční osmé kolo bylo znovu velmi dramatické a pro naše barvy velmi úspěšné. Ve veledůležitých partiích předposledního kola se podařilo zvítězit Sašovi i Marušce, cenný skalp prvního nasazeného hráče si připsal Filip. Saša je před posledním kolem samostatně na čele, Maruška je třetí.

S mojí skupinkou jsme začali tradičně rozcvičkou a zopakováním přípravy. Nálada byla dobrá - Filip natěšený na Richarda Mládka (elo 2077), Maruška chtěla odčinit nepovedený včerejšek, Patrik se těšil na další carokánek a Lucka byla pevně odhodlaná porazit volno:-)

Marušce vyšlo proti Taťáně Nesporé výborně zahájení. Ačkoliv nám soupeřka brzy odbočila z přípravy (a patrně hrála italskou místo hry dvou jezdců poprvé a příliš pozici nerozuměla), Maruška rozehrála zahájení velmi zdravě a po chybě soupeřky získávala už v desátém tahu figuru. Pak si ale situaci zbytečně zkomplikovala. Ne nadarmo se říká, že když člověk v pozici něco získá, je potřeba si na chvíli sednout na ruce a popřemýšlet, jak se s novou situací vypořádat. Soupeřka získala silnou protihru a při sledování onlinu jsme měli o Marušku pořádný strach, nakonec to ale zvládla chladnokrevně a vybojovala důležité vítězství. Před posledním kolem dělí druhé až třetí místo a když zítra zahraje přemýšlivě a soustředěně, mohl by z toho být parádní úspěch. Hlavně u partie nepřemýšlet nad vidinou medaile, ale soustředit se na pozici.

Výbornou partii sehrál v osmém kole Filip. S prvním nasazeným Richardem Mládkem mu parádně vyšla příprava, prvních 20 tahů měl večer před partií na šachovnici. Pozice se mu hrála příjemně (asi kvůli dostatečnému obsahu betonu v Maroczyho výstavbě:-D) a když si soupeř chvilku nedal pozor, Filip se odhodlal k rychlé přepadové akci, ze které vytěžil pěšce. Realizace byla dlouhá a obtížná, v některých momentech šlo určitě hrát lépe, ale celkově to Filip zvládl výborně a připsal si zatím svůj nejcennější skalp - hráče skoro 2100 zatím neporáží každý den. Do zítřejšího kola si Filip vybojoval místo na druhé šachovnici proti největšímu Sašovému konkurentovi Lukáši Dolanskému. Prý když vyhraje, dostane od Saši tatranku:-)

Moc se partie nepovedla Patrikovi. V celém jejím průběhu hrál o něco rychleji a zbrkleji, než bych si přál. V zahájení nejdřív neopatrným tahem ztratil pěšce, pak nevyužil možnost získat ho zpátky a v koncovce s pěšcem méně hrál pasivně, místo aby zkusil změnit osud partie aktivním postupem. I tak ale bojoval dlouho a houževnatě, chybělo jen více se zamyslet v rozhodujících okamžicích.

Lucka své volné dopoledne trávila zčásti odpočinkem, zčásti šachovým studiem, zčásti sledováním rozborů u pana Vokáče. Zítra ji v posledním kole čeká vedoucí hráčka kategorie D16 Blanka Brunová, tak se těšíme na pěknou partii.

Nejúspěšnějším bojovníkem z našeho kraje je Saša Skalský v H14. Dnes si připsal další vítězství a kolo před koncem vede svou kategorii s půlbodovým náskokem! Protože má na třetí místo náskok už dva body, hůř než druhý skončit nemůže, takže stoprocentně z toho bude parádní úspěch.

Výhru dneska vybojoval i Michal Černý a už po osmi kolech má na svém kontě 4,5 bodu, což je na premiérovém MČR velmi pěkný výsledek. Mezi Juniory pak po delší době vyhrál Vojta Dobeš. Remízy v mistrovských kategoriích vybojovali Franta Mrkus a Lukáš Macháček.

Po bojovném dopoledni a po rozborech partií jsme stihli pozdní oběd - Filip i Saša dohrávali mezi úplně posledními a ostatní chtěli na Filipa počkat, takže jsme si při sledování onlinu a při fandění dali drobnou svačinku a pak obědvali až kolem půl třetí. Potom procházka, při které jsme se potkali i se skupinkou pana Babuly, takže jsme chvilku byli pořádná banda, filmík a dobrá večeře. Mladí pak klasicky ještě pochutnání si na horkých malinách v restauraci (včetně poslání fotky domů, aby doma měli co závidět:-D), Lucka si místo toho užívala, že po několika dnech byla dostatečně fit na podrobnější přípravu na zítřejší souboj na první šachovnici. Přípravy na zítřek odmakali zodpovědně všichni a jsou do posledního kola dobře natěšení, takže na sobotním onlinu posledního kola od 8:30 bude zase hodně co sledovat.

Přehled výsledků hráčů Zlínského kraje - 8. kolo:

H16 Jurásek Vojtěch (1733) ½-½ FRANTIŠEK MRKUS (1951F)
H14 Ludvík Tomáš (1906) 1-0 ONDŘEJ VRAJ (1762F)
H14 ALEXANDR SKALSKÝ (1832F) 1-0 Bystrickiy Daniil (1885)
H14 FILIP MATŮŠ (1659F) 1-0 Mládek Richard (2077)
H14 LUKÁŠ MACHÁČEK (1539F) ½-½ Očko Dominik (1591)
H10 VLASTIMIL BABULA (1273F) 0-1 Petříček Lukáš (1493)
H10 Stoček Martin (1286) 1-0 PATRIK ŘEZNÍČEK (1192N)
H10 MICHAL ČERNÝ (1387F) 1-0 Pilař Vít (1225)
D16 LUCIE AMBROŽOVÁ (1899F) 1 volno
D14 Pilná Jitka (1281) 1-0 LUCIE VAŇHAROVÁ (1410F) 1-0 volno
D10 MARIE VAŇKOVÁ (1178F) 1-0 Nesporá Taťána (1202)
OPEN A RICHARD ŠTEFANÍK (1840F) ½-½ Vít Jakub (1744)
OPEN B KAREL VRAJ (1878N) 1-0 Švanda Adam (1532)
OPEN B MARTINA HARTINGEROVÁ (1679N) 1-0 Růžek Tomáš (1376)
OPEN B JULIE ŠIMČÁKOVÁ (1528N) 1-0 Nguyen Thai Dang Vi (1254)
JUN VOJTĚCH DOBEŠ (2251F) 1-0 Kožúšek Daniel (2200)
 

Sobota 12. března - 9. kolo:

Do sobotního závěrečného kola jsme vstupovali s velkým očekáváním především v kategoriích H14 (po osmi kolech průběžně v čele Saša Skalský) a D10 (průběžně třetí Maruška Vaňková). Ale i všichni ostatní měli hodně o co bojovat, poslední kolo má často největší vliv na konečný výsledek a každý chtěl dát turnaji v Koutech tu správnou vítěznou tečku. A jak to všechno dopadlo?:-)

Jako první si rozuzlení svých medailových bojů vybojovala Maruška. Své první setkání s carokannem zvládla bílými velmi dobře, zdravě rozestavila figurky a logickými tahy získala výrazný tlak na soupeřčinu pozici. A když se Marušce podařilo najít správné místo pro svého koníka (na blokádovém poli před izolovaným pěšcem soupeřky!), černá už napětí boje nezvládla a přehlédla vidličku. Maruška tvrdě zasadila úder a s přehledem dotáhla partii až k matu. Rozzářená Maruška šla nejdřív na rozbor za mistry, pak přišla ukázat partii mně a poté už jsme jenom sledovali, jestli to nakonec bude stačit na 3., nebo na 2. místo. Nakonec to vyšlo na stříbrnou medaili a Marušce patří velká gratulace!

U Saši se rozhodovalo až do posledních okamžiků. V ostré partii s druhým nasazeným Martinem Buločkinem (elo 2068) měl Saša většinu partie mírně navrch, k jistotě titulu by však potřeboval zvítězit. Hned na vedlejší šachovnici hrál Filip se Sašovým konkurentem Lukášem Dolanským (elo 2050) a chtěl nejen bodově zakončit výborně zahraný turnaj, ale také pomoci Sašovi k poslednímu krůčku k titulu. Filip ve střední hře ztratil pěšce, kompenzací mu byly aktivnější figury a špatný střelec soupeře. Zkušený soupeř postupně pozici zesiloval, Filip houževnatě odolával a zatímco v jiných kategoriích už dávno visely konečné výsledky, Saša a Filip stále bojovali. U Saši nakonec skončila partie remízou, Filip po dlouhém boji (jeho partie končila jako poslední v celém turnaji) nakonec podlehl. Od Filipa však další velmi kvalitní partie a výborný boj na závěr. Teprve u oběda se Saša s jistotou dozvěděl, že pomocné hodnocení nakonec rozhodlo v jeho prospěch a Saša mohl slavit titul mistra republiky! Velká gratulace také Sašovi!

Také Patrik nastupoval do posledního kola dobře motivovaný a moc chtěl zakončit turnaj vítězně. V přípravě se seznámil se základy Svěšnikovovy sicilské, kterou jeho soupeř hrává, ale v partii bylo přeci jen znát, že vznikající pozice nemá dostatečně osahané. Sérií nepřesností se dostal pod nepříjemný tlak, pak ale o to víc zabojoval, dal do partie poslední zbytky energie a pozici vyrovnal. Příliš pozdě ale do hry zapojil poslední zbývající figuru (věžku a1) a soupeř i přes omezený materiál našel matový závěr. Sice prohra nakonec, ale velmi statečný výkon v závěru náročného turnaje.

Lucka zakončovala turnaj na první šachovnici proti průběžně vedoucí Blance Brunové a už na začátku partie spadla po hlavě do připravené pasti soupeřky. Poté přežila nejen stadium klinické smrti, ale snad dokonce pokročilého rozkladu, soupeřka v realizaci převahy tápala a Lucka měla dokonce šanci jednoduchým taktickým trikem partii úplně otočit ve svůj prospěch. Trik bohužel zůstal Lucce utajen a přes další oboustrannou snahu skončila partie nakonec remízou. Blance nakonec stačila remíza k titulu mistryně republiky, pro Lucku to byla bojovná tečka na konci nešťastného turnaje, no příště bude líp:-)

Z dalších hráčů z našeho kraje vybojovali v posledním kole vítězství Vlastík Babula a v Openu Kája Vraj. Remízy pak Franta Mrkus, Ondra Vraj, Michal Černý a v Openu Julča Šimčáková.

Po dohrání všech partií jsme přivítali rodiče, kteří přijeli za svými šachovými bojovníky. Pak jsme ještě dokončili balení věcí a úklid pokojů, přepadli jsme oběd a pak už následovalo závěrečné vyhlášení výsledků. Ve všech mistrovských kategoriích byli vyhlašování všichni účastníci, takže vyhlášení bylo poměrně dlouhé, zejména pro Sašu a pro Marušku ale velmi příjemné!:-) Oba si závěr turnaje v Koutech užili. Saša po dvou čtvrtých místech z posledních dvou mistrovství oslavoval skvělé prvenství. Rozesmátá Maruška vyhrála kromě poháru, stříbrné medaile a diplomu také velikou dřevěnou bílou věžku, Maruščinu nejoblíbenější figurku:-)

Tolik k našemu poslednímu dnu v Koutech. Podrobnější ohlédnutí za výsledky turnaje i zhodnocení jednotlivých hráčů krajské výpravy přineseme společně s panem Babulou v závěrečném hodnotícím článku, který zpracujeme v průběhu nejbližších dnů.

Přehled výsledků hráčů Zlínského kraje - 9. kolo:
 
H16 FRANTIŠEK MRKUS (1951F) ½-½ Aubrecht Petr (1898F)
H14 ONDŘEJ VRAJ (1762F) ½-½ Kopec Ladislav (1546F)
H14 ALEXANDR SKALSKÝ (1832F) ½-½ Buločkin Martin (2068F)
H14 Dolanský Lukáš (2050F) 1-0 FILIP MATŮŠ (1659F)
H14 Němec David (1621F) 1-0 LUKÁŠ MACHÁČEK (1539F)
H10 Václavík Jan (1407) 0-1 VLASTIMIL BABULA (1273F)
H10 PATRIK ŘEZNÍČEK (1192N) 0-1 Fizer Marek (1336)
H10 Koršinskij Marek (1453) ½-½ MICHAL ČERNÝ (1387F)
D16 Brunová Blanka (1849F) ½-½ LUCIE AMBROŽOVÁ (1899F)
D14 LUCIE VAŇHAROVÁ (1410F) 0-1 Urbanová Daniela (1659)
D10 MARIE VAŇKOVÁ (1178F) 1-0 Třasáková Adéla (1100)
OPEN A Kotva Milan (2037F) 1-0 RICHARD ŠTEFANÍK (1840F)
OPEN B KAREL VRAJ (1878N) 1-0 Štefaník Petr (1654)
OPEN B Fürbacher Milan (1697N) 1-0 MARTINA HARTINGEROVÁ (1679N)
OPEN B Hlavina Jan (1344N) ½-½ JULIE ŠIMČÁKOVÁ (1528N)
JUN Blahynka Martin (2398F) 1-0 VOJTĚCH DOBEŠ (2251F)
 

KONEČNÉ VÝSLEDKY VŠECH KATEGORIÍ:

Kategorie H16
1. místo: Jan Miesbauer (2217F, Lysá nad Labem) 6,5 bodu
2. místo: Arsenij Anaškin (2087F, ŠK Aurora) 6 bodů
3. místo: Michal Jelínek (2159F, Oáza Praha) 6 bodů
12. místo: FRANTIŠEK MRKUS (1951F, Staré Město) 4,5 bodu

Kategorie H14
1. místo: ALEXANDR SKALSKÝ (1832F, Staré Město) 7,5 bodu
2. místo: Lukáš Dolanský (2050F, Sokol Klatovy) 7,5 bodu
3. místo: Jakub Petr (1873F, Bohemians Praha) 5,5 bodu
15. místo: ONDRA VRAJ (1762F, Hošťálková) 4,5 bodu
16. místo: FILIP MATŮŠ (1659F, Sokol Ústí) 4,5 bodu
23. místo: LUKÁŠ MACHÁČEK (1526F, Staré Město) 2 body

Kategorie H12
1. místo: Tobiáš Krejčok (1914F, BŠŠ Frýdek-Místek) 7 bodů
2. místo: Ondřej Skýpala (1620F, Odolena Voda) 6,5 bodu
3. místo: Lucian Vantuch (1802F, BŠŠ Frýdek-Místek) 6 bodů

Kategorie H10
1. místo: Richard Stalmach (1667N, BŠŠ Frýdek-Místek) 7,5 bodu
2. místo: Štěpán Hrbek (1573N, Unichess), 7,5 bodu
3. místo: Lukáš Petříček (1493N, Kuřim) 6 bodů
7. místo: VLASTIMIL BABULA (1318N, Staré Město) 5 bodů
9. místo: MICHAL ČERNÝ (1387N, Zlín-Malenovice) 5 bodů
18. místo: PATRIK ŘEZNÍČEK (1192N, Vsetín) 3,5 bodu

Kategorie D16
1. místo: Blanka Brunová (1879F, Karlovy Vary) 6,5 bodu
2. místo: Ludmila Kopcová (1647F, Ostrava) 6,5 bodu
3. místo: Anna Tůmová (1615F, Tábor) 6 bodů
7. místo: LUCIE AMBROŽOVÁ (1899F, Staré Město) 5 bodů

Kategorie D14
1. místo: Anna Marie Koubová (1870F, Unichess) 7 bodů
2. místo: Karin Němcová (1853F, Oáza Praha) 6,5 bodu
3. místo: Kristýna Laurincová (1761F, BŠŠ Frýdek-Místek) 6,5 bodu
20. místo: LUCIE VAŇHAROVÁ (1410F, Postoupky) 2 body

Kategorie D12
1. místo: Anna Lhotská (1533N, Oáza Praha) 7,5 bodu
2. místo: Olga Dvořáková (1538N, Spartak Adamov) 7 bodů
3. místo: Petra Píšová (1549N, Spartak Vlašim) 5,5 bodu

Kategorie D10
1. místo: Lucie Fizerová (1323N, BŠŠ Frýdek-Místek) 7,5 bodu
2. místo: MARIE VAŇKOVÁ (1178N, Staré Město) 7 bodů
3. místo: Natálie Szusciková (1230N, BŠŠ Frýdek-Místek)) 6 bodů

Open A
1. místo: Michael Kubík (2184F, BŠŠ Frýdek-Místek) 7,5 bodu
2. místo: Jan Tůma (2001F, Chotěboř) 7 bodů
3. místo: Karel Záleský (2035F, Slezan Opava) 6,5 bodu
33. místo: RICHARD ŠTEFANÍK (1840F, Staré Město) 4 body

Open B
1. místo: Michael Pospíchal (1747N, Slavoj Litoměřice) 7,5 bodu
2. místo: Ondřej Novotný (1414N, Hlinsko) 7 bodů
3. místo: Filip Krajíček (1791N, Lokomotiva Brno) 6,5 bodu
10. místo: KAREL VRAJ (1878N, Sokol Hošťálková) 6 bodů
12. místo: MARTINA HARTINGEROVÁ (1679N, Sokol Hošťálková) 5,5 bodu
19. místo: PETR ŠTEFANÍK (1654N, Vlčnov) 5 bodů
31. místo: JULIE ŠIMČÁKOVÁ (1528N, Postoupky) 4,5 bodu

Junioři (tento turnaj nebyl na 9 kol, ale na 11 kol)
1. místo: Jan Vykouk (2434F, Chess Most) 8,5 bodu
2. místo: Martin Blahynka (2398F, Duras Brno) 8,5 bodu
3. místo: Marek Matyáš (2419F, Interchess) 8 bodů
11. místo: VOJTĚCH DOBEŠ (2251F, Staré Město) 3,5 bodu

Kompletní výsledky najdete zde http://chess-results.com/tnr210112.aspx?lan=5&art=1&rd=9&fed=CZE&turdet=....

Komentáře

Zdravím všechny do Kout. Dnes gratulace hlavně Marušce, Filipovi a Sašovi. Saša a Filip v dlouhých pětihodinovách partiích krásně porazili silné soupeře. Saša hezký průlom, Filip prvního nasazeného ve věžovce. V práci přes obědovou přestávku jsem se podíval jak si naši zástupci vedou, a pak jsem sice se chtěl podívat až na konečný výsledek, ale to nešlo. Furt jsem to průběžně zapínal a fandil, at jsou z toho dvě výhry :-). Sašovi už můžeme dnes blahopřát k minimálně stříbru, ale pevně věřím, že zítra to bude blahopřání k titulu a Marušce k medaili. Pavel Růčka

Zdravím z Chile, gratuluji celé výpravě k velmi pěkným výsledkům i pěkným partiim.

Díky Miki, byl jsi náš nejvzdálenější fanoušek. Mladí museli hrát dobře, když měli fanoušky až z druhého konce zeměkoule:-) Zdravím Tě do Chile! Martin

Saludos de Santiago. :-) Ale u některých partii (především v desítkách) mě překvapila znalost zahájení. Samozřejmě to může být i dílo přípravy, ale v některých partiich jsem opravdu zíral. :-) Já už mám z Chile taky nějaký ten cenný šachový skalp. (nejen šachový :-D) Jsem rád, že i v náročném týdnu plném práce na úkolech jsem si čas na šachy našel.

Saludos de Santiago. :-) Ale u některých partii (především v desítkách) mě překvapila znalost zahájení. Samozřejmě to může být i dílo přípravy, ale v některých partiich jsem opravdu zíral. :-) Já už mám z Chile taky nějaký ten cenný šachový skalp. (nejen šachový :-D) Jsem rád, že i v náročném týdnu plném práce na úkolech jsem si čas na šachy našel.

Pochvala všem hráčům Zlínského kraje za předvedené výkony, zejména pak medailistům Sašovi Skalskému a Marušce Vaňkové. Poděkování patří i trenérům výpravy Martinu Beilovi a Vlastimilu Babulovi.

Velká gratulace Sašovi a Marušce k medailím. Pochvala pak i ostatním. Poděkování patří i oběma trenérům panu Babulovi a Martinovi Beilovi. Tomu též díky za zajímavé postřehy o jednotlivých kolech. PS. Zdravím Mikuláše do Chile, at se ti tam daří :-). Pavel Růčka

Dobrý den, zatím se daří dobře, ale ve škole je to velká dřina. :-D

Přidávám ještě odkaz na hodnocení krajské výpravy na stránkách Šachového svazu Zlínského kraje http://sszk.chess.cz/index.php?cl=574