Mistrovství Moravy a Slezska 2019 - postup Kuby na MČR!!!

Podzimní prázdniny se pro plno mladých šachistů již tradičně konají v Koutech nad Desnou, kde probíhá Mistrovství Moravy a Slezska mládeže. Letošní rok nebyl výjimkou, hráli jsme tam i my. Z našeho oddílu se účastnilo šest dětí - Toník Randus, Kuba Matůš, Kája Kovářová, Julča Grycmanová, Filip a Ema Trčálkovi. Jak se nám dařilo?

Toník (4 body, 47. místo) ve své kategorii bojoval podruhé. Po první povinné výhře hrál s prvním nasazeným, partii s ním držel dlouho vyrovnanou, moment vítězství přehlédl a nakonec po dlouhém boji prohrál. Dobré tempo držel, v partiích se snažil, když postupně soupeře přehrával a získal 3 body v řadě. Ke konci turnaje ale přišlo víc přehlédnutí, poslední partie bohužel skončily třemi nulami. V partiích často stál aktivně a dobře, ale v důležitých momentech se nedařilo najít nejpřesnější pokračování, a tak třeba vypustil výhru, nebo právě neviděl úder soupeře a ztrácel. U Toníka to tak časté není, mohlo to být i únavou ke konci turnaje. Další řešení (třeba i těžších) diagramů na taktiku v tomto jistě pomůže.

Kuba (6,5 bodů, 7. místo) první kolo prohrál po dost zajímavé partii a několika zbrklejších rozhodnutích. Posléze ale zabral, počítal přesně, soupeře trestal za chyby, spolu s Toníkem se zodpovědně připravoval na partie, při partiích poctivě bojoval. Tuto sérii zařízl až Marek Fizer, který se v divoké pozici zorientoval trochu líp. Poslední dvě kola však Kuba zase zabral, vydřel bod a půl a zaslouženě vybojoval postup. Zlepšit určitě půjde hlavně rozhodování v pozicích, které neznáme, dát v té chvíli dost času na tvoření správného plánu, rozestavění figurek, to nám v první a sedmé partii dělalo potíže.

Kája (3,5 bodů, 65. místo) měla nepovedený start turnaje, který dokonce vyústil v kontumační volno. Partie hrála zbrkle, nesoustředěně, s velkým množstvím hrubek. Poté zabrala, snažila se bojovat, soustředěně bojovala, chyb ubývalo, soupeři však pro změnu kladli dobrý odpor, tak to k výhrám nevyšlo, až v posledních dvou kolech. Kromě přístupu k partiím, uvědomění si "teď hraju, makám naplno" bude potřeba zabrat v základní taktice matů a zisků, ať se přehlédnutí stávají co nejméně.

Julči (5 bodů, 32. místo) se taky začátek nedařil. Nesoustředění a nepozornost přinášely zbytečné chyby. Julča i v partiích, které vyhrála, dělala moc chyb. Až později se opravdu soustředěně věnovala hře a makala. Hodně bude potřeba pracovat na další taktice (diagrámky, úkoly), cvičit se v soustředění, podobně jako Kája, tj. "teď hraju, makám naplno".

Ema (2 body, 69. místo) se svým bráchou Filipem hráli první vážný turnaj v životě. Ema postupně ubírala hrubých chyb a přehlížení. Během jednoho dne figurky už hlavně získávala, v jedné však přehlédla mat, v druhé pak prohrála na nemožné tahy (nevšimla si šachů). Ke konci už se výhra získat povedla, mat stihla dát dřív než soupeř. Dál bude potřeba zlepšovat jednoduché zisky a maty (díky kterým ještě přichází o body), pravidelně řešit diagrámky.

Filip (4 body, 50. místo) už hrubých chyb dělal sice méně, ale stále hodně ovlivňovaly partie. Každou partií zlepšil kousek svých znalostí, sledoval rozbory i ostatních. Ještě se musíme líp naučit vzít chybu jako kamarádku, která nám pomůže se zlepšit, není to nepřítel. Kromě zisků a matů podobně jako Ema bude důležité nevzdávat (a nedávat remízy) brzy, bojovat až do konce partie. Oba ještě velká práce čeká a bude potřeba přiměřeně navázat na práci v Koutech další prací doma a v trénincích.
 
Celá skupinka na místě pracovala velice slušně, pravidelně si fandili navzájem, pomáhali si v přípravách, v nešachovém programu si užívali naplno a fungovali jako skvělý tým.

Díky za fajn týden v Koutech. Díky také rodičům, kteří pomohli odvozem, přímo účastí v koutech. Někdy příště na viděnou.
 

Komentáře

Trošku opožděně gratuluji Kubovi k postupu na MČR, skvělý výsledek! Gratuluji i jeho bráchovi Filipovi k velmi dobře rozehranému polofinále MČR juniorů. Hodně štěstí do posledních dvou kol, Filipe!